Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár


 
A Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár szolgáltatásaihoz a település és a kistérség valamennyi lakója hozzáfér, minden korosztályt és társadalmi réteget beleértve. A múzeum a helyi identitás fejlesztésének eszköze is amellett, hogy a turizmus kiszolgálásában is aktív szerepe van. 

Faludi Ferenc Könyvtár nyilvános könyvtárként működik, szolgáltatásai a pályázati forrásoknak köszönhetően egyre bővülnek. A korábban gyűjteménybe került archív anyag digitalizálása és internetes hozzáférése több, mint harminc ezres tételt tesz ki. Napi olvasószolgálati tevékenységén kívül feladat-ellátási szerződéssel ellátja a körmendi és őriszentpéteri kistérség települési letéti- és fiókkönyvtárait is. A könyvtári állomány gyarapítása folyamatos. A helyi kultúra mediálásában és értékmegőrzésében óriási szerepe van a könyvtár pedagógiai foglakozásoknak és a helyismereti gyűjtemény feltárásának és bővítésének.

Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum  továbbra is területi múzeumként működik, amely nem pusztán rangot, hanem minőséget is jelent. Vonatkozik ez a tudományos feldolgozásra, a gyűjtemények gondozására, valamint a múzeumpedagógiai szolgáltatásokra is azon felül, hogy a látogatókat maradéktalanul kiszolgálja.

2014-ben több feladattal bővült a közművelődési intézményi tevékenység. Május 1-től a Körmendi Kulturális Központ  telephelyei közé került a Rába-parti Bárkaház. Körmend Város Önkormányzatának döntése értelmében pedig a kivitelezési munkálatok megkezdése előtt feladatellátás tekintetében a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtárhoz került a Batthyány Örökségközpont, a kastélyegyüttes volt Lovarda épületében, amely a közelmúltig színházként működött, a beruházás megvalósítás után pedig többfunkciós épületként üzemel.

Tevékenységek, szolgáltatások köre
Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a kultúra közvetítő helyek - így a Körmendi Kulturális Központ is - tudásközvetítő centrumként működnek.  A Kulturális Központ ugyancsak kínál kulturális szolgáltatásokat az érdeklődőknek.

Kulturális szolgáltatásainkat valamennyi korosztály igénybe veszi és speciális rétegfeladatokat is ellátunk. 
0 - 3 éves korig: Fészek kör - szülőkkel közös fejlesztő foglalkozások
3 - 10 éves korig: mesebérlet, valamint egyedi előadások, játszóházak, ünnepekhez kapcsolódó rendezvények
10 - 14 éves korig: színházi előadások, játszóházak, koncertek, ünnepekhez kapcsolódó rendezvények
14 - 18 éves korig: kedvezményes szórakozási lehetőségek biztosítása, koncertek, ismeretterjesztő előadások, komolyzenei koncertek, fesztiválok, hivatásos és amatőr zenekarok
Felnőtteknek: tanfolyamok, klubok, körök, színházi előadások, kiállítások, koncertek, kirándulások, táncos rendezvények, klubjellegű programok, szabadtéri rendezvények, fesztiválok, városi ünnepek
Nyugdíjasok: helyet biztosítunk klubjaik számára, segítjük rendezvényeiket
Fogyatékkal élők: színházi előadások, kiállítások, szabadtéri rendezvények
A hagyományos közművelődési formák között megtalálhatók:
alkotó művészeti csoport: Körmendi Kastélyszínház Társulat, 3F-K Fotóklub
                                              Szövő Szakkör, Díszítőművész Kör
                                              Foltosok Klubja, Hölgyek Népfőiskolája
rekreációs-szabadidő lehetőségek: jóga, kick-boksz, aerobic, hip-hop
Nagyobb rendezvényeink: Európa Napok, Múzeumok Éjszakája, Körmendi Napok, Körmend Város Ünnepnapja, Körmendi Advent 


Színház
A felújított színháztermet 2016. október 27-én adták át. Ekkor megújult a nézőtér, a színpad és az ahhoz tartozó valamennyi technikai berendezés. Intézményünkben a felnőtt előadások mellett gyermekelőadásokkal is várjuk a legkisebb korosztály képviselőit. Aktuális műsorajánlónk elérhető a "Programok fül alatt!  A belépőjegyek vásárlásával kapcsolatos információk a "Jegyek" menüpont alatt található!

Városi Kiállítóterem
 Körmend Városi Kiállítóterme - amit egykor a hintók tárolására kocsiszínként használtak -  időszaki kiállításoknak ad helyet. A felújított termet 2017. októberében Körmend városi kiváltságlevelének  773 éves évfordulója alkalmából adták át.
Kiállítások, melyek a Városi Kiállítóteremben valósultak meg:
-20 éves a Körmendi Kastélyszínház Társulat
-"Lencsevégen" - 3F-K Fotóklub 5. tárlata
-Graffiti & Street Art Festival Styria 2014-2015
-"Lélek rétegek" - Ferencz Eszter restaurátorművész kiállítása

Sala Terrena Galéria
A Batthyány kastély épületrésze az  egykori levéltár - majd a későbbiekben  cipőbolt és cipőmúzeum helye - 2006 óta funkcionál kiállítótérként.  A Sala Terrena Galériában  időszaki kiállítások láthatók, de a terem rendszeresen helyet ad egyéb kulturális rendezvényeknek is. 
A közelmúlt néhány - a Galériában megrendezett -  kiállítása:
- Vasparipa Egylet autó- és motortörténeti kiállítása
- Kistérségi műhelyalkotások
- 9. Szudáni tárlat
- Glenda Sburelin olasz képzőművész - La Roggia Galériával közös szervezés
- Született tehetségek V. 
- A ponyvafejedelem - Rejtő Jenő kiállítás - Petőfi irodalmi Múzeummal közös szervezés
- Finn viseleti kiállítás - Magyar- Finn Baráti Körrel közös szervezés

Körmendi Bárkaház
Kempingünkben a város szívéhez közel várjuk a sátrazás kedvelőit. Tiszta vizesblokkal, meleg vizes tusolókkal, bográcsozással, kenukölcsönzővel szolgáljuk ki a természetszeretőket. Kenutúrákat, kirándulásokat, táborokat, vidám estéket szervezünk.

Szolgáltatások: Klub Horgony büfé, sátrazási lehetőségek, zárt parkolók, tűzrakóhelyek, felszerelt konyha, Internet elérhetőség, hajóbérlés, hajózás a körmendi partszakaszon, vízitúra tervezés - vezetés szakképzett, tapasztalt vezetőkkel.
Lehetőség van családi rendezvények, baráti összejövetelek lebonyolítására is.

Információ, árajánlat, megrendelés, foglalás: 
E-mail: barbar.raba@gmail.com
Telefon:     +36 30 487 215, +36 30 59 9903, +36 30 290 0747,  +36 30 396 2773 
Cím: 9900 Körmend, Rába-part  
Földrajzi koordináták: É 47° 0' 0", K 16° 35' 45"

RENDEZVÉNYEK

Európa Napok
A Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár 2013-ban rendezte meg először Körmend város Európa napok elnevezésű rendezvényét. A program célja kezdetben a Testvérvárosi Hálózat, a partnerkapcsolatok erősítése volt. A rendezvény már kezdeti szakaszában nagy sikernek örvendett, hiszen a "Legjobb Önkormányzati Gyakorlatok" országos versenyén második helyezést ért el. A mára már hagyománnyá vált rendezvény jellegzetessége a nemzetköziség hangsúlyozása mellett a helyi erősségek kiemelése.
Az Európa Napok szerepe egyrészt a közösségek fejlesztése, támogatása, másrészt pedig a turizmusban résztvevők számára kulturális, szórakoztató, mégis a település egyediségét hangsúlyozó programok felsorakoztatása. Mindezek együtt helyspecifikusak ugyan, mégis megfelelőek arra, hogy a város, a régió, valamint az ország kultúráját, szellemi-kulturális örökségét bemutassák. 
A rendezvény hagyományos programelemei: kiállítások, koncertek, Tánc Világnapja, Városi Fúvószenekar zenés ébresztője.

Múzeumok Éjszakája - Szent Iván Éj
Minden júniusban - Szent Iván éjszakáján -  meghosszabbított nyitva tartást és változatos programokat kínálunk mindenkinek a Körmendi Kulturális Központ, Múzeum és Könyvtár intézményegységeiben. A kiállítások mellett koncertekkel, kreatív játszóházzal várunk minden kedves érdeklődőt.  

Körmendi Napok
A rendezvény egyik fő attrakciója a tűzijáték, amely immáron több mint fél évszázados múltra tekint vissza. 1963-ban - vidéki településként először -  Körmenden rendeztek ilyen jellegű tüzes bemutatót. 2011-től már több helyszínnel, változatos programkínálattal állunk elő. 
A Körmendi Napok több célú programkoncepciója kiterjed mindenkire, aki felkeresi a várost, valamint a turisztikai desztinációt. A kulturális sokszínűség jegyében az események minden igényt kielégítenek. Rendezvényünkön a gasztronómiai hagyományok és innovációk felvonultatásán kívül aktív és passzív résztvevőkre épülő programok egyaránt megtalálhatók. A lovas- és íjásztábor, valamint az ehhez kapcsolódó tábori étkek népszerűsítése a nemzeti hagyományok ápolását vállalja fel. 
A multikulturalitást a Nemzetközi Néptáncgála közvetíti. 
Természeti kincsünkre, a Rábára a szárazföldi-, vízi- és légiparádé irányítja a figyelmet. 
Immár 2012 óta mutatunk be szabadtéri színházi produkciót - KASZSZA SIKER  - Körmendi  Augusztusi Szabadtéri Színházi Alkalom -  a Körmendi Napok ideje alatt.
Gasztronómiai kalandozások programrészünk kapcsán főző- bor- és egyéb gasztronómiai versenyekkel  gazdagítjuk programkínálatunkat mindamellett, hogy koncertekkel, gyermekprogramokkal is várjuk az érdeklődőket.
A rendezvény hagyományos programelemei: koncertek, kiállítások, Hagyományőrző élménytábor, Csónakfelvonulás, Tűzijáték, hagyományőrzők felvonulása és harcászati bemutatói.

Körmend Város Ünnepnapjai
1994-től, a város 750 éves jubileumától Körmend hivatalos ünnepnapja október 28. 2011-től rendezzük meg a város megújult Főterén Körmend Város Ünnepnapját. 2014-től már négy napos programsorozattal, többek között jubileumi futóversennyel, fotókiállítással, nyilvános főzéssel, helytörténeti vetélkedővel, kiállításokkal, illetve a legkisebbeknek szóló programokkal is várjuk az érdeklődőket. Ahogy minden rendezvényünkön, Körmend Város Ünnepnapjain is fellépési lehetőséget biztosítunk a helyi civil szervezeteknek.

Körmendi Advent
Az Advent időszakában minden szombaton várjuk az ünnepekre hangolódni vágyókat. A Szabadság téri faházakat igazi szívet melengető karácsonyi hangulattal töltik meg a hamisítatlan karácsonyi árusok. A gőzölgő forralt bor pillanatok alatt a helyszínre csalogatja a sétálókat, akik a hagyományos téli ital mellett puncsot, rumpuncsot, forró csokoládét és meleg teát is fogyaszthatnak a bódék felfedezése közben. Az Adventi vásár legérdekesebb eleme soha sem maradhat el: az Óriás Kalendárium éppen aktuális ablakocskája - vasárnap kivételével - minden délután kinyitásra kerül. A játékos naptárnyitogatás mellett hangulatos koncertekkel, valamint gyertyagyújtással is várjuk a rendezvényre érkezőket.


Intézményi klubok, körök


Díszítőművész kör
Vezeti: Molnár Éva
Időpont: kedd 15 - 17 óra


Foltos klub
Vezeti: Biczó Lászlóné
Időpont: csütörtök 16 - 19 óra


Hölgyek Népfőiskolája
Vezeti: Lakner Gabriella
Időpont: páratlan hét szerda 17 - 20 óra


Szövőszakkör
Vezeti: Némethné Németh Margit
Időpont: hétfő 15 - 18 óra


Körmendi Kastélyszínház Társulat (Kaszt) Stúdió
Vezeti: Jóna Andrea
Időpont: szombat 15 - 18 óra


3F - K Fotóklub
Vezeti: Fekete Tamás, Jámbori Tamás, Klemencsics Sándor
Időpont: páros hét szerda 17 - 19 óra


Egyesületek, külső szervek az intézményben


Béri Balogh Ádám Táncegyüttes
Vezeti: Korbacsics Tibor
Időpont: péntek, szombat 18.30 - 22 óra


Energy hip-hop klub
Vezeti: Fodor Bernadett
Időpont: csütörtök 15.30 - 18.30


Életreform klub
Vezeti: Szanyiné Hagymási Hédi
Időpont: hétfő, csütörtök 19 - 20 óra


Fészek kör
Vezeti: Fentős Eszter
Időpont: páros hét kedd 9 - 12 óra


Ispotály kör
Vezeti: Ulicska Tamás
Időpont: hétfő 18 - 20 óra


Jóga
Vezeti: Kiss Gábor
Időpont: szerda 18.30 - 20 óra


Kick-boksz
Vezeti: Andorka Imre
Időpont: kedd, péntek 17 - 18 óra


Városi Fúvószenekar
Vezeti: Morvay András
Időpont: vasárnap 10 - 12 óra


Vk. Nyugdíjas klub
Vezeti: Pálóczi Zsuzsanna
Időpont: hónap első hétfő 14 - 16 óra


Rólunk


Körmendi Kulturális Központ


 9900 Körmend, Berzsenyi Dániel u. 11.


 Tel/Fax: 94/594-227


 E-mail:cultcent9900@gmail.com

Munkatársak


Intézményi telefonszám: (94) 594-227
Intézményi e-mail cím:  
cultcent9900@gmail.com

Igazgató: Hadnagyné Vörös Márta
Telefon: +36 30 47 000 48

Igazgatóhelyettes: Pálóczi Zsuzsanna
Művészeti terület, nemzetközi és civil kapcsolatok, rendezvényszervezés, műsorvezetés
Telefon: +36 30 631 9690Dokumentumok


SzMSz
Alapító Okirat

Pályázatok

energetika
CLLD
TOP-5.3.1

Intézményegységeink

Partnereink